Kontich heeft opnieuw streekproduct

Op 20 februari 2013
Specfour is een authentieke specialiteit, die vooral bij de oudere Kontichnaars vertrouwd in de oren klinkt. ‘Het recept werd recent opgediept en op punt gesteld. ‘Het werd aangepast aan de hedendaagse regels en smaken, en aangeleerd aan de lokale bakkers', zegt schepen van Toerisme Bart Seldeslachts (N-VA).
Specfour bestaat uit twee lagen zachte speculaas met een laagje kokos ertussen. ‘Aangezien amandelen destijds te duur waren, kozen we in Kontich voor kokos', zegt bakker Werner Peeters. ‘Op alcohol werd dan weer niet bespaard. In de speculaaslaag zit immers een flinke scheut Amaretto.'
Werner Peeters zetelt als één van de vier Kontichse bakkers in de nieuw opgerichte bakkerscommissie. ‘Samen zullen we waken over de kwaliteit en het recept van het heruitgevonden dorpsproduct', zegt hij. ‘Enkel Kontichse bakkers mogen de lekkernij produceren.'
De specfour ging gisteren vlot de toonbank. Nog voor de middag waren drie van de vier bakkers uitverkocht. ‘Op termijn willen we het recept laten erkennen als officieel streekgerecht', zegt Bart Seldeslachts. ‘Al is die procedure niet vanzelfsprekend.' De specfour is het eerste Kontichse dorpsproduct dat wordt gelanceerd. ‘Maar in de komende jaren hopen we nog enkele nieuwe specialiteiten te promoten', zegt de schepen. ‘Zo zou een eigen dorpsbier welkom zijn.'
Op 25 maart wordt de specfour officieel voorgesteld als dorpsproduct, en op erfgoeddag (21 april) kunnen lekkerbekken de stevige koek gratis komen proeven in het documentatiecentrum van de Heemkundige Kring.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is