Kontich geselecteerd als 'verkeersveilige gemeente'

Op 15 maart 2018, over deze onderwerpen: Afdelingswerking, Gemeentebestuur, Jeugd, Mobiliteit, Veiligheid

Kontich is één van de 16 gemeenten die werden geselecteerd om in te stappen in het project ‘Verkeersveilige Gemeente’. In totaal stelden 40 gemeenten zich voor dit project kandidaat. Schepen van mobiliteit Willem Wevers (N-VA) is dan ook verheugd één van de gelukkigen te zijn.

Project ‘Verkeersveilige Gemeente’

Het project ‘Verkeersveilige Gemeente’ is een samenwerking tussen Ouders van Verongelukte Kinderen vzw (OVK), de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de Federale diensten van de Gouverneur en de provincie Antwerpen.

Wevers: “De roep om een verkeersveiliger Kontich klinkt luid en we ondersteunen die ook helemaal. Verkeersveiligheid zou een evidentie moeten zijn, maar is het niet altijd voor iedereen. Er wordt te snel gereden, of zelfs dronken. Het begint dus in de eerste plaats bij het gedrag van onszelf. Maar uiteraard moet de weg-  en fietsinfrastructuur ook veiliger en beter worden. Daar zullen we extra in investeren.”

De gemeente krijgt een kosteloos ondersteunings- en begeleidingstraject om verder te werken aan de verkeersveiligheid in Kontich. De focus ligt hierbij op een uitgesproken engagement en de zogenaamde drie E’s (engineering, enforcement en educatie). Dit richt zich op veiliger fiets-, wandel- en weginfrastructuur qua aanleg en door de gerichte inzet van technologie; een hoge pakkans door systematische en structurele handhaving; een mentaliteitswijziging zodat de verkeersveilig gedrag de norm en niet langer de uitzondering is.

Naar SAVE en ZERO

Uit de coaching volgt een op maat gemaakt SAVE-actieplan op basis van de zeven algemene doelstellingen uit het SAVE-charter dat concrete verbeterpunten en nieuwe acties bevat waaraan de gemeente beslist te werken tijdens het actiejaar. Na het succesvol afronden ontvangt Kontich dan een  SAVE-label uit handen van OVK.

Wevers: “Dit project en samenwerking met Ouders van Verongelukte Kinderen, heeft als extra troef dat we makkelijker draagvlak kunnen creëren voor maatregelen die niet altijd even populair zijn. Kontich gaat voluit voor het behalen van een ZERO-label en dus voor de gedeelde doelstelling van 0 verkeersdoden in de provincie Antwerpen tegen 2030.”

Meer info

www.provincieantwerpen.be  (Zoek op: Verkeersveilige gemeente)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is